Vorige edities

11 Nekka-Wedstrijden, 11 winnaars:

2019: Iris Penning
2017: In een Discotheek
2015: Jeroen Kant
2013: Thijs Maas
2011: Stoomboot
2009: Saf
2007: Hannelore Bedert
2005: Noppes
2003: De Nihilisten
2001: Yevgueni
1999: Cherchez La Femme

11e editie: Iris Penning

Tijdens de eerste editie van het nieuwe Lalapop-festival in Kortrijk-Heule heeft de Nederlandse Iris Penning de finale gewonnen van de 11e editie van de Nekka-Wedstrijd. Zij versloeg Siebe Palmen, ook uit Nederland, die tweede werd en ook de twee Vlaamse groepen Tenorin en Meander.

Meander won de publieksprijs en tevens de Lalapop-prijs.
Tenorin werd door Poppunt uitgekozentot winnaar van de Poppunt/Stoemp!-prijs.

10e editie: In een Discotheek

In een spannende finale tijdens de Cultuurmarkt in Antwerpen heeft de vakjury de groep In een Discotheek met unanimiteit gekozen tot winnaar van de tiende editie van de Nekka-wedstrijd.

De jury loofde de creativiteit , de speelsheid, de kwaliteit van de teksten en het spelplezier van de groep rond frontvrouw Maya Mertens. Hiermee wint de groep alvast een optreden op de 25ste Nekka-Nacht op 21 april 2018 en een tweedaags verblijf in de opnamestudio Motormusic , naast verschillende andere optredens en momenten van coaching en regie.

Indie-elektropop in het Nederlands , we raden u aan om zo snel mogelijk deze groep te leren kennen !!

De twee andere finalisten Neander en The Grassroots Movement eindigden gezamenlijk op de tweede plaats.

De publieksprijs ging naar de groep Neander.

In totaal namen 125 groepen uit Vlaanderen én Nederland deel aan deze tiende editie.

9e editie: Jeroen Kant

Na een spannende finale deze avond in de Arenbergschouwburg in Antwerpen kroonde de vakjury uiteindelijk de groep Jeroen Kant tot winnaar van de negende editie van de Nekka-wedstrijd.

Tweede laureaat werd de beloftevolle Brent Beukelaer en derde laureaat werd de Groningse groep Swinder.

In totaal namen 165 groepen uit Vlaanderen én Nederland deel aan deze negende editie, voor Nekka vzw het bewijs dat Nederlandstalige muziek nog altijd springlevend is.

De eigenzinnige liedjesschrijver Jeroen Kant uit Brabant is ondertussen aan zijn vierde plaat toe ‘Nooit genoeg’. Niet langer alles kapot relativerend schrijft hij cynischer en met de vinger op de zere plek. Liedjes met verhalende teksten die lezen als een boek.

Ook het publiek mocht een stem uitbrengen voor de publieksprijs. Deze ging naar de groep Zoek en de Reizigers die met hun humoristische Nederlandstalige liedjes het publiek wisten te bekoren. Aan deze publieksprijs is een deelname aan het natraject Nekka: De Kleine omloop gekoppeld.

8e editie: Thijs Maas

Twee jaar geleden vond in de Antwerpse Arenbergschouwburg de finale plaats van de achtste editie van de Nekka-wedstrijd. Zeven finalisten uit Vlaanderen en Nederland dongen naar de titel van laureaat en naar de plaats op de Nekka-Nacht.

De wedstrijd werd overtuigend gewonnen door de Nederlandse groep rond de zanger Thijs Maas. Maas zingt eigen liedjes en liedjes die hij geschreven had willen hebben. Begeleid door een energiek en fijnzinnig jazz-trio vertelt hij muzikale verhalen: expressief en ingetogen, romantisch en met beide benen op de grond, universeel en in zijn eigen taal. Met Thijs Cuppen op piano, Olaf Meijer op contrabas en Klaas van Donkersgoed op drums maakt hij muziek op de grens van jazz en theater.

Tweede werd, eveneens uit Nederland, de 25 jarige Kiki Schippers. In 2013 behaalde ze al de finale van het Leids cabaretfestival . Zowel de vakjury als het publiek konden haar frisse liedjes over liefde, dorst en dood heel erg waarderen.

De derde plaats ging naar de Vlaamse groep rond Johannes Wannyn. Wannyn startte in 2009 een Nederlandstalig soloproject dat intussen is uitgegroeid tot een volwaardige groep met vier extra klassevolle muzikanten. Zijn liedjes zijn een hedendaagse mix van pop en folk, met toch een benadrukking van de folk door de keuze voor akoestische instrumenten.

De publieksprijs ging naar de immer charmante Wally & de technisch werklozen. Kleine en nog kleinere levensverhalen worden door hem gebracht in een sfeervolle set tussen accordeon en trompetgeweld.

De drie laureaten gaan nu aan het werk om een avondvullend programma te maken, getiteld Nekka : De kleine omloop. Try-outs vanaf maart en première op 20 september.

7e editie: Stoomboot

Singer-songwriter Niels Boutsen, alias Stoomboot, won zaterdag in de AB in Brussel de finale van de Nekka-Wedstrijd 2011 en treedt hiermee in de voetsporen van vorige laureaten als Hannelore Bedert, SAF en Yevgueni.

Met zijn 19 jaar was Stoomboot, die afkomstig is uit Overijse, de jongste finalist ooit. Toch wist hij de jury te ontroeren met zijn ontwapenende liedjes. “Eén stem, één gitaar, en proberen aan de tenen van de groten te reiken: zachte, eenvoudige liedjes in het Nederlands. Meer is het écht niet.” zo omschrijft Stoomboot zijn muziek. De jury vond de liedjes juist wél iets meer hebben en ziet een mooie toekomst weggelegd voor de zanger.

Dankzij zijn overwinning krijgt Stoomboot een pak optredens aangeboden: Gentse Feesten, Theater aan Zee, Boterhammen in het Park,… en natuurlijk de Nekka-Nacht zelf, in het Sportpaleis naast centrale gast Willem Vermandere.

Samen met Marjolein Deckers, Pickin’ Daddy en Lady and the Nerd, die zaterdag respectievelijk tweede en ex aequo derde werden, wordt er een cd opgenomen. De eerste drie worden de komende maanden door Raf Walsschaerts van Kommil Foo klaargestoomd voor een tournee langs de culturele centra onder de noemer “Nekka: De Kleine Avonden”.

De Antwerpse groep Dynamo Zjosss ging in een goedgevulde AB aan de haal met de publieksprijs.

6e editie: Saf

Voor de ogen van een volle Ancienne Belgique en Minister van Cultuur Joke Schauvliege werd SAF de winnaar van de 6e editie van de Nekka-Wedstrijd. De tweede plaats ging naar Senne Guns samen met Renee Van Bavel. Volgende week duiken zij samen in de studio voor de opnames van de Nekka-Nacht-cd.

Kamp Maria ging naar huis met de publieksprijs. Zij wisten het publiek te overtuigen met hun mix tussen country, soul en folk. Ook de Prijs Jan Puimège wisten zij in de wacht te slepen. Hierdoor mogen zij o.a. op de Gentse Feesten en Broodje Club optreden.

Gezien het hoge niveau van alle 89 kandidaten was het dit jaar voor de jury enorm moeilijk om een winnaar te kiezen. Met SAF koos de jury voor een jazzy groep die Gentse levensliederen bracht, onder leiding van een enorm enthousiaste zanger die kon rekenen op ware virtuozen als muzikanten.

De tickets voor De Kleine Avonden 2010 gingen naar Senne Guns, Renee Van Bavel en Überdope. Sinds 2002 schuimt deze concertenreeks de Vlaamse culterele centra af ter promotie van het nieuw Nederlandstalig talent en is tot nog toe dé springplank naar het grote publiek gebleken. Voordien was dit het coachings- en speeltraject voor onder andere Hannelore Bedert, Buurman en Mira.

Onder leiding van o.a. Raf Walschaerts zullen deze Nekka-favorieten een voorstelling samenstellen met als centraal thema het Nederlandstalig werk.

Met deze overwinning krijgt SAF een ticket voor de volgende Nekka-Nacht, met centrale gast Raymond Van het Groenewoud.

5e editie: Hannelore Bedert

De eerste plaats in de 5e Nekka-Wedstrijd ging naar Hannelore Bedert. Zij studeerde onlangs af aan Studio Herman Teirlinck en won in Nederland reeds de NCRV-prijs en de Nederpopprijs. Bedert maakte tijdens de finale in de Ancienne Belgique de meest volwassen indruk van de zes finalisten. Met deze overwinning krijgt Bedert een plaats op het podium van de Nekka-Nacht.

Bedert bracht zowel kwetsbare, akoestische liedjes als potige, elektrische nummers. Steeds sprongen de ijzersterke teksten en haar fantastische stem eruit. Voordien is ze nog achtergrondzangeres van Tom Helsen geweest.

De andere podiumplaatsen gingen naar De Anale Fase en Les Offs. Deze laatsten wonnen ook de prijs van de culturele kring Jan Puimège. Zij mogen samen met Hannelore Bedert op tournee met De Kleine Avonden, een concertenreeks in de Vlaamse culturele centra rond het Nederlandstalig lied.

De publieksprijs ging dit jaar naar het truckersorkest King Freddy & The Lazy Intercoolers. Hun ruim aanwezige, juichende supportersgroep was voorzien van spandoeken en complete western-outifts.

Voor het eerst reikte Nekka vzw ook de prijs van de ‘Vlaamse Klei’ uit. Met de ‘Vlaamse Klei’ gaan ze samen met de Vlaamse folkclubs op zoek naar een verdienstelijke instantie, festival, concertorganisator, media-kanaal of producer die het Nederlandse lied promoot. Het onderwijsproject van Maandacht, De Lage Landen, werd de winnaar. Zij brengen op een originele manier Nederlandstalige liedjes in de secundaire scholen. Andere genomineerden waren ‘Zo is er maar één’ en ‘Boterhammen in het park’. Enkele leden van de vakjury waren zangeres Yasmine en Jari De Meulemeester van AB.

4e editie: Noppes

De Antwerpse groep Noppes werd zaterdag in de AB in Brussel eindwinnaar van de Nekka-wedstrijd. Zij krijgen de komende maanden tal van podiumkansen, met als uitschieter de Nekka-Nacht op 21 april 2006 in het Sportpaleis. De vakjury koos voor de orginaliteit en de muzikaliteit van de groep en de stem en het charisma van frontman Roy Aernouts.

Mira en Buurman delen de tweede plaats. Mira behaalde ook de publieksprijs en de Prijs Jan Puimège en heeft alvast de aandacht getrokken van BMG publishing die haar enkele dagen studio aanbiedt onder begeleiding van ervaren tekstschrijvers. Met Roy Aernouts (Noppes) en Mira Bertels (Mira), beiden gepokt en gemazeld aan de Studio Herman Teirlinck, maakt het Antwerpse dialect haar intrede in de Vlaamse popmuziek. Dialect bekt blijkbaar het best. Ook De Fanfaar en Aardvark zongen in hun streektaal, respectievelijk het Brussels en het Slejns (Sleidinge).

Buurman kreeg nog de Radio 1-prijs voor de beste vertolking van het opgelegde werk en Aardvark de AB-prijs, met telkens een optreden eraan verbonden. Hermitage werd samen met Noppes, Mira, Buurman, Aardvark en de halvefinalisten Hans Mortelmans en JackoBond die geselecteerd voor het project “De Kleine Avonden”. Zij krijgen een jaar lang coaching en aansluitend een tournee langs een twintigtal culturele centra in Vlaanderen.

3e editie: De Nihilisten

De 3e editie van de Nekka-Wedstrijd werd gewonnen door De Nihilisten. Zij haalden ook de Prijs Jan Puimège binnen. De Nihilisten zijn een West-Vlaamse hiphop-groep met een duidelijk Noordzee-accent. Het duo bestaat uit Don, de producer en Gwen, de frontman.

De sterkte hier lijkt ons het improvisatievermogen en de gezonde dosis lef van Gwen. Dit liet hij zien door een geïmproviseerde freestyle rap over voorwerpen die het publiek op het podium mocht komen leggen. Hiermee kon hij zeker de jury bekoren en begeesteren. Hier moeten we wel vermelden dat Don zich als DJ moeilijker live kan bewijzen. Wel drukt hij zijn stempel duidelijk door in de muziek door de donkere beats en het vernuft scratchwerk. Met andere woorden, De Nihilisten brachten ons het betere hiphop-werk.

De tweede plaats ging naar Manmanman, die cabaret van de bovenste plank brachten. Als snel kregen Bart Schollaert en Walter Janssens het publiek op de hand en vooral hun interpretatie van het opgelegde werk werd zeer gesmaakt

Op de derde plaats kregen we De Meester & Consoorten. Zij situeren zich in het luisterlied. Ze brachten sterke teksten op sobere muziek en vooral de oerdegelijke stem van Marco Lenaerts sprong eruit.

De publieksprijs en de prijs van Onder de Draken vzw ging dit jaar naar Lenny & de Wespen, een zevenkoppige groep uit Leuven die kleinkunstgerichte Nederlandstalige muziek brachten. Zij verdienden zo hun plaats op de Gentse Feesten.

Wat in deze editie enorm opviel was de grote verscheidenheid aan muziekstijlen. Het was voor de jury dan ook geen gemakkelijke klus hiphop te vergelijken met a-capella-muziek, of cabaret met luisterlied.

2e editie: Yevgueni

De Antwerpse Arenburg was de locatie voor de finale van de 2e editie van de Nekka-Westrijd. Hier ging op zaterdag 23 maart Yevgueni met de eerste plaats én publieksprijs lopen. Als prijs kregen ze een plaats op het podium van de Nekka-Nacht, een promotie-cd gesponsord door SABAM en een set microfoons ter waarde van €1.250.

Yevgueni, dat zijn naam te danken heeft aan een nummer van Gainsbourg, vindt zijn kracht in de uitstekende teksten en de speelse combinatie van piano, gitaar, basgitaar en een drumcomputer. Voeg daar aan toe dat de groepsleden zowel solo als driestemmig perfect zingen en u komt tot een verdiende winnaar.

Sois Belle en Oeda, die een tweede plaats deelden, bleken taaie concurrentie voor Yevgueni. Die eersten vielen op met hun bestaande middeleeuwse teksten die ze op geniale wijze op muziek weten te zetten. Oeda sprong er dan weer uit door hun meesterlijke teksten. De jury oordeelde dat ‘Veen’ één van de mooiste uit de wedstrijd was.

1e editie: Cherchez La Femme

De eerste editie van de Nekka-wedstrijd werd gewonnen door de groep Cherchez La Femme. Cherchez La Femme heeft in zijn ongeveer 5-jarig bestaan de bezetting herleid tot het duo Chris Mazarese (zang) en Geert Hanssens (gitaar en zang), aangevuld met de studiomuzikanten Ronny Reuman (drum en percussie) en Fritz Sundermann(bas en gitaar) die ook garant staan voor arrangementen en productie. Chris, een pittige godsdienstlerares uit Zoutleeuw, was jarenlang vocaliste bij de covergroep Okselvocht uit het Hageland. Met haar ietwat zwoele, hese stem en haar flamboyante en oprechte stijl weet ze als geen ander een live-publiek naar haar hand te zetten. In zijn repertoire wisselt Cherchez La Femme intimistische momenten af met wat bruisender en rauwer werk. De muziek van Geert Hanssens (ex-Clouseau en auteur van o.m. Anne) op teksten van Geert Schepens (ex- Cherchez La Femme) leent zich hier ook perfect toe.

De jury, die onder meer bestond uit Della Bosiers en Jan Hautekiet gaf de tweede plaats aan Jan Speltinx, een poëtische singer-songwriter en de derde plaat ging naar Tony en de Hangmatten die eerder rock bracht. De Dulle Grieten gingen aan de haal met de prijs voor de beste cover met hun versie van ‘Ding-a-dong’ van Teach-Inn.