De finalisten

Zonen met vaders


Zonen met vader speelt graag, met muzikale genres en met woorden. Op die manier worden ze steeds meer de vaandeldragers van de Nederlandstalige ondergrondpop. Het zevenkoppig collectief uit Gent houdt van binnen en buiten de lijntjes. De muzikanten ondersteunen gelaagde en betekenisvolle teksten met een rijk palet aan instrumentatie en stijlinvloeden. Blazers, samenzang, elektronica, synths, zachte en ontregelende gitaren versmelten tot een boeiend en eigentijds poporkest.

Bekijk, beluister en volg op          

Yentl


Yentl is het Nederlandstalige muzikaal project rond Yentl Vanderiviere. Ze bezingt het leven zoals zij het beleeft onder begeleiding van haar piano, lyrische strijkers, slagwerk en beklijvende backing vocals. West-Vlaams is haar moedertaal, de taal waarin ze zich, naast het algemeen Nederlands, het meest comfortabel uitdrukt. Yentl noemt het zelf ook wel de zingende taal. De typische klanken van het dialect mengen zich moeiteloos met de vertellende klanken van de strijkers die haar begeleiden. Noem het (West-)Vlaamse pure muziek met een filmisch randje.

Bekijk, beluister en volg op     

Nieuwstadt


Nieuwstadt is het Nederlandstalig indiepop project van singer-songwriter Geert Laenens. Hij observeert en zingt over de dingen die ons vaak ontglippen. Zijn muziek is een vorm van introspectie die drive geeft om te blijven doorzetten en dingen een plaats te geven.

Bekijk, beluister en volg op          

IJsbrand


IJsbrand maakt en schrijft muziek. Met piano en stem op zoek naar contact, plezier en troost.

Bekijk, beluister en volg op     

Evawicht


Evawicht is het soloproject van Eva Put. De Limburgse is gedompeld in het podiumwezen. Op haar 19e schreef ze haar eerste Nederlandstalige nummer ‘uitgekeken’. Sinds een paar jaar focust ze zich meer op het schrijven van tekst en muziek. In de zomer van 2021 liet Evawicht zich voor het eerst zien aan publiek.
Haar muziek is niet thuis te wijzen in het hokje van één genre. De 27-jarige brengt kleinkunst in de brede zin het van het woord. Ze begeleidt zichzelf met gitaar, piano, loop station en MIDI. Ze onderscheidt zich door ook spoken word en slam poetry een plaats te geven in haar performance. Dat in combinatie met zang en sferische melodieën.

Bekijk, beluister en volg op     

Blond


De 3 jonge vrouwen van BLOND zijn afkomstig uit Antwerpen en leerden mekaar kennen op het Conservatorium.
Ze schrijven scherpe maar gevoelige Nederlandstalige teksten en drijven hun synths aan met female power.
Hun muziek draagt steeds een diepere boodschap, maar wel met een goede dosis humor en een persoonlijk verhaal.
Hun liefde voor het Nederlandstalige lied reikt ver: van kleinkunst tot popmuziek, van Liesbeth List tot de Jeugd Van Tegenwoordig.

Bekijk, beluister en volg op