Nekka-Wedstrijd nieuws

9 april 2022

BLOND wint de 12de editie van de Nekka-Wedstrijd.

Zaterdagavond vond in de Antwerpse Monty de finale plaats van de 12de editie van de Nekka-Wedstrijd.

In een sterk bezette finale bleek de groep BLOND als grote winnaar uit de strijd te komen. BLOND won zowel de Nekka-Wedstrijd, als ook de prijs van vi.be en van Poolijs (radio Urgent) .

De 3 jonge vrouwen van BLOND zijn afkomstig uit Antwerpen en leerden mekaar kennen op het Conservatorium. Ze schrijven scherpe maar gevoelige Nederlandstalige teksten en drijven hun synths aan met female power. Hun muziek draagt steeds een diepere boodschap, maar wel met een goede dosis humor en een persoonlijk verhaal. Hun liefde voor het Nederlandstalige lied reikt ver: van kleinkunst tot popmuziek, van Liesbeth List tot de Jeugd Van Tegenwoordig.”

Tweede laureaat werd IJsbrand , die ook de prijs kreeg van de familie van Kris De Bruyne voor de beste vertolking van een De Bruyne-nummer , ‘Prachtig nieuw lief’.

Derde laureaat werd de Limburgse Evawicht.

De publieksprijs ging naar het Gentse collectief Zonen met Vaders.

2 maart 2022

De allerlaatste kaarten voor de finale van de Nekka-Wedstrijd zijn de deur uit.
Maar omdat we nog zo veel aanvragen voor extra tickets ontvangen, hebben we besloten om de finale ook via livestream uit te zenden.

We houden jullie zeker op de hoogte van hoe en waar.

6 februari 2022

Uit de dertien overgebleven kandidaten van de halve finales in Antwerpen en Steenokkerzeel koos de vakjury dit weekend de zes finalisten van de Nekka-Wedstrijd.

 • Nieuwstadt
 • Ijsbrand
 • Blond
 • Yentl
 • Evawicht
 • Zonen met vaders

De grote finale van de Nekka-Wedstrijd vindt plaats op zaterdag 9 april om 20.00u in zaal Monty te Antwerpen.

De finale wordt opgedragen aan Kris De Bruyne. De finalisten zullen een ode brengen aan Kris met de vertolking van één lied uit zijn indrukwekkend oeuvre.

Tickets voor deze finale kosten 10 euro en kan u reserveren op  ticket@nekka.be.

2 februari 2022

Deze wedstrijd is uiteraard niet mogelijk zonder financiële en logistieke steun van:

18 januari 2022

Uit de 35 overgebleven kandidaten van de preselectie in Cultuurcafé Hoboken koos de vakjury dit weekend 13 halve finalisten
Spelen de halve finale op zaterdag 5 februari om 20.00u in zaal TriArte te Antwerpen
 • Nieuwstadt
 • Ijsbrand
 • Blond
 • Flor
 • Open op zondag
 • Maanzaad
 • STROOM
Spelen de halve finale op zondag 6 februari om 19.00u in GC De Corren in Steenokkerzeel
 • Yentl
 • Evawicht
 • Jarvin
 • Tiswatis
 • Zonen met vaders
 • Sofie Dykmans
U kan beide halve finales meemaken en uw favoriete nieuwe Nederlandstalige muziek ontdekken.
Tickets zijn slechts 10 euro en zijn te bestellen voor zaterdag op Triarte  en voor zondag op CC De Corren

12 januari 2022


Radio Urgent.fm zal onze wedstrijd steunen met reportages en muziek van de finalisten, zelfs een eigen Poolijsprijs.

4 januari 2022

De jury heeft uit de enorme lijst van deelnemers een eerste selectie gemaakt en 30 groepen uitgekozen die zich op zaterdag 15 en zondag 16 januari mogen voorstellen in Cultuurcafé Hoboken.

Elke geselecteerde deelnemer verschijnt voor een jury en wordt beoordeeld op dezelfde criteria. Tijdens een interview wordt gepeild naar de motivatie, de muzikale opbouw van de nummers, de betekenis van de teksten, de ambitie.

Er wordt elke geselecteerde artiest/groep gevraagd om twee zelfgekozen eigen nummers akoestisch te vertolken.

Ben je nieuwsgierig naar de geselecteerden, kijk en luister dan zeker eens op vi.be.

2 december 2021

Begin oktober werd de nieuwe Nekka-Wedstrijd gelanceerd en eind november, bij het afsluiten van de inschrijvingen, noteerden we een record aantal deelnemers: niet minder dan 155 artiesten/groepen uit Vlaanderen namen de handschoen op en zullen muzikaal strijden om laureaat te worden.

Voor Nekka vzw is dit het ultieme bewijs dat Nederlandstalige muziek meer dan ooit levend is als muziektaal.

De jury heeft nu de moeilijke taak om alle 155 inzendingen te beluisteren en de juiste kandidaten door te sturen naar de preselecties.

16 november 2021


De halve finales van onze Wedstrijd vallen in de Week van de Belgische Muziek.
In samenwerking met vi.be proberen we zo ook de Nederlandstalige muziek mee onder de aandacht te brengen.

Aankondiging wedstrijd

Of ze nu begeleid wordt met snoeiharde gitaren, indringende ritmes of een zachte piano: de Nederlandse taal beroert en ontroert altijd. Nekka is dan ook erg benieuwd welk muzikaal talent er zich in Vlaanderen en Brussel verschuilt.

Maak jij Nederlandstalige muziek? Waag je kans bij de nieuwe Nekka-Wedstrijd en wie weet sta jij binnenkort naast Mama’s Jasje op de Nekka-Nacht in de Lotto Arena.

“Voor mij is zingen in het Nederlands zingen in de taal waarin je droomt… Nekka is zoveel méér dan een wedstrijd.” aldus Buurman. Sinds de eerste Nekka-Wedstrijd in 1999, mochten o.a. Hannelore Bedert, Yevgueni, Stoomboot en In een Discotheek zich tot winnaar kronen, en jij kan zomaar eens de volgende worden!

Maak jij muziek en zing je daarop ook nog eens in het Nederlands? Aarzel dan niet langer en zend jouw Nederlandstalige nummers ten laatste in op dinsdag 30 november 2021.

Wat staat er op het spel? Je wint niet alleen een optreden op de Nekka-Nacht op vrijdag 22 april 2022, ook daarna kan je rekenen op héél wat speelkansen en media-aandacht door de talrijke Nekka-partners. Daarnaast krijg je ook nog eens persoonlijke begeleiding op maat én muzikale en zakelijke coaching door Nekka, in samenwerking met VI.BE. De jury zal aandachtig en met veel liefde elke inzending beluisteren en daarna een selectie maken.

Praktisch

 • Inschrijven kan vanaf 8 oktober t/m 30 november ’21.
 • Preselecties: 15 januari ’22
 • Halve finales: 5 en 6 februari ’22
 • Finale: 9 april ’22

Lees zeker het wedstrijdreglement.