Cultuurhuizen brengen livestream ‘Houden van’ naar mensen met een beperking

De Nieuwe Snaar

Cultuurhuizen brengen livestream ‘Houden van‘ naar 40 woonzorgcentra, ziekenhuizen en zorginstellingen

Op 15 oktober 2021 brengen Geena Lisa, Andrea Croonenberghs en Sam Verhoeven de muzikale voorstelling “Houden Van”. 13 Cultuurhuizen slaan de handen in elkaar met een 40-tal woonzorgcentra, ziekenhuizen en zorginstellingen voor mensen met een beperking verspreid over Vlaanderen.

13 Cultuurpartners en 40 zorgcentra HOUDEN VAN elkaar.

“Met dit initiatief willen we de kans geven aan oudere, minder mobiele senioren om te genieten van een culturele voorstelling, vertelt Bart Beuten, directeur van Cultuurconnect. “Ook post corona blijft livestreaming relevant voor de bewoners. Zij kunnen op deze manier een optreden bijwonen, zonder de verplaatsing naar het cultuurcentrum fysiek te moeten maken. Maar ook mensen met een beperking die verblijven in een zorgcentrum, laten we graag meegenieten van cultuur. Tegelijk krijgt het cultuurcentrum de kans om kennis te maken met een nieuw publiek in zorginstellingen, dat het anders moeilijk bereikt.”

Samenwerking tussen cultuurcentra en zorgcentra

De voorstelling vindt plaats in Cultuurcentrum Knokke-Heist en wordt in samenwerking met 12 andere cultuurcentra van daaruit gestreamd naar een 40-tal woonzorgcentra, ziekenhuizen en zorginstellingen voor mensen met een beperking. De cultuurhuizen en de zorgcentra maken samen werk van cultuurbeleving van het publiek op afstand en gebruiken hun expertise om bij te dragen aan de totaalbeleving en de sfeercreatie. Zo wordt onder andere een publieksopwarmer voorzien, zijn er flyers en affiches en scheurt iemand ook de tickets bij het binnenkomen. Het cultuurcentrum ondersteunt het woonzorgcentrum in technische faciliteiten (zoals geluidsversterking, groot scherm, verduisterende gordijnen).

Cultuurparticipatie bij personen met een beperking en minder mobiele senioren

Heel wat bewoners van zorgcentra willen of kunnen de veilige omgeving van hun woonzorgcentrum niet (meer) verlaten. Zij wensen hun comfort te behouden binnen de muren. Dat betekent echter niet dat ze zich willen isoleren, integendeel. Ouderen zijn geïnteresseerd in wat er in de samenleving gebeurt en willen blijven genieten van culturele uitjes. Ook mensen met een beperking die in een zorgcentrum verblijven, willen zich betrokken voelen bij culturele activiteiten. Cultuurconnect (digitaal steunpunt voor de cultuur- en gemeenschapscentra) speelt als initiatiefnemer in op die behoefte met een livestreamaanbod voor Vlaamse en Brusselse cultuurhuizen naar woonzorgcentra en ziekenhuizen in Vlaanderen.

“Zelfs nu onze bewoners na corona weer meer naar buiten kunnen, blijven deze livestreams populair in ons woonzorgcentrum. Mensen die minder mobiel zijn of die liever binnen blijven, krijgen nu ook de kans om dit mee te beleven. En zo bereiken we dus meer publiek met onze culturele activiteiten. Dat blijft het grootste pluspunt. Daarnaast kan je hier ook meer bewegen dan op een stoel in een zaal of een schouwburg. We maken dan ook graag werk van de sfeer en ambiance in de leefruimte waar de bewoners de voorstelling bijwonen”, vertelt Lieze Deloffer, Animator in Woonzorgcentrum Lindenhove, Knokke-Heist.